Logo
Focused & Experienced

Blaise Cacciola Architect has carved a niche out providing design services for unique and challenging projects.  Our experience planning complex projects and our understanding of important regulatory and code requirements has allowed BCA to solve difficult design problems while creating building spaces people enjoy working in. 

  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic

The Center at Shevlin Health and Wellness Center – Bend, Oregon

The Center’s 7,400 SF medical office building in the NorthWest Crossing neighborhood integrates day lighting with a natural color palette that welcomes patients into a bright and comfortable medical office experience. Primary to the design was patient comfort from arrival to completion of their visit.

The central physician and tech areas organize patient flow to exam rooms on the building edges, allowing constant exterior connection while maintaining privacy. The middle clerestory core provides sky views to the staff and day lit internal pathways for patient routes to exam rooms.

The buildings’ long, low roof slope reaches out to a prominent public corner of the Shevlin Health and Wellness Center complex of buildings. The orientation to the open public space of the corner allows abundant visual connection to the carefully preserved towering pine trees.

  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic

Crux Fermentation Shipping Container Bar – Bend, Oregon

BCA delivered functional planning, design and permitting to expand beverage service to Crux Fermentation’s unique outdoor tasting area. The Shipping Container Bar literally connects the brewery building’s tasting area through the container to the outdoor yard area.

The use of the container extended Crux’s unique approach to crafting beer and having fun in the process. The shipping container serves as an anchor to the outdoor activities in the expansive lawn area providing easy access to tasting while live music plays, and families take advantage of the lawn area to relax and socialize.

  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic

Medline ReNewal – Redmond, Oregon

Medline’s ReNewal Reprocessing 50,000 SF manufacturing and office facility project consolidated multiple separate locations into a single state-of-the-art reprocessing facility. Working from the start with an owner/stakeholder, general contractor and architecture/engineering combined group enabled the project team to address the complexities of this design effort from day one.

This new industrial facility encompassed a process-oriented operation to re-employ single use medical devices for use in healthcare settings from hospitals, surgery centers to physician practices. ReNewal’s high standards for quality control, efficiency and customer service along with a culture of continuous improvement drove the project design priorities to carefully consider every aspect of the process. From material intake, sorting and refurbishment to sterilization, shipping and delivery, each product line process was choreographed to achieve maximum efficiency.

The building was shaped according to the processing functions and designed to provide daylight and views from every possible functional area. The goal of delivering a light and bright working environment was woven into the operational flow of the process to support employee health and wellbeing in this technically demanding workplace.

  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic

Lonza (formally Bend Research) – Multiple Facilities – Bend, Oregon

Lonza’s Bend Research Bend presence is comprised of multiple facilities housing commercial and developmental manufacturing, R&D and pilot plant operations along with supporting laboratories, shop fabrication and office space for nearly 375 employees. BCA’s history with the local Lonza group has spanned many years and projects large and small.

The Commercial GMP Manufacturing Building received a major 5,900 SF expansion in 2016. While maintaining a fully operational facility during construction, the owner, contractor and A&E team worked together to plan, design and execute the construction of this state-of-the-art pharmaceutical manufacturing facility.

BCA continues to deliver support to Lonza for the planning, development and design of new and existing facilities. A recent process development and office expansion is near complete with other facility upgrades and additions in design or slated to begin construction. From supporting in master planning the Bend campus to providing design and project assistance on projects ranging from laboratories, manufacturing and compliance to office and campus site design, BCA is dedicated to helping this unique client in their continued success in Central Oregon.

  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic

Suterra New Manufacturing Facility —Juniper Ridge, Bend, Oregon

This 17,000 SF manufacturing facility consists of two buildings for the manufacturing and processing of the constituent ingredients for Suttera’s bio-rational pest control products. BCA supports Suterra in the continued facility growth on this Bend site and works closely with the owner and the select engineering consultants to plan and execute projects to support Suterra’s unique operational processing needs.

The New Manufacturing Facility project presented various unique design challenges that demanded first and foremost employee and site facility safety. While the building necessitated a hyper-functional design solution, BCA worked to incorporate the creation of a working environment for employees that allows views to the exterior and daylighting from the most rigorous of manufacturing spaces.

Careful site planning and design was employed to organize multiple buildings on one modestly sized property to gain working efficiencies and safety while satisfying a rigorous design review process in this industrial development. This project, like many of the projects BCA engages, relied heavily on a multi-disciplinary owner, contractor and design team to achieve a finished project of the highest quality and safety standards.

  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic

The Lot – Bend, Oregon

Embracing the owner’s vision for a vibrant, outdoor gathering space to enjoy gourmet street food and craft beer, BCA carefully considered the adjacent neighborhood and stringent city guidelines to deliver a simple post and beam structure that compliments the surrounding residential neighborhood.

A covered dining area is flanked by food cart parking, a beer bar and outdoor fire pit that accommodates year-round protected outdoor space for casual eating and drinking. The intimate scale and creatively placed food carts enclose the area populated by overhead radiant heat and heated concrete benches to warm up après’ ski patrons or local neighborhood visitors to live music.

  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic

Deschutes Brewery Warehouse Expansion – Bend, Oregon

Deschutes Brewery’s 43,000 SF warehouse expansion more than doubled warehousing capacity. The warehouse expansion included cool ambient storage with cold refrigerated and wood cask storage areas. The Brewery’s high standards for product finishing and storage as well as sustainability are exemplified by the facilities integrated passive and mechanical systems and environmental controls.

The building design picked up where the existing warehouse left off – an elegant shallow barrel vault roof connected to the existing warehouse with a flat roofed cask storage area. Deschutes Brewery’s sustainably minded culture continued the history of day-lighted warehouse space utilizing clerestory and roof windows illuminating the vast warehouse space. An array of low exterior building through-wall louvers allows nighttime flushing to take advantage of Central Oregon’s cool year-around nighttime temperatures. Multiple large ceiling fans continuously mix interior air to avoid stagnation to provide a more even temperature gradient throughout the building.

This project was followed by a main brewery fermentation tank expansion as well as a production area shipping and receiving upgrade. These supporting projects delivered capacity expansion and operational efficiency upgrades to the Deschutes facilities on this brewery campus.

  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic

Janice Medical Office Building – Bend, Oregon

This two story 16,500 SF medical office building is oriented on the site to capture expansive views, an intuitive patient drop-off area and a corner public exposure for a retail optometry shop.

Taking advantage of the gently sloping site and proximity to the area hospital, provider parking is discretely tucked in the back and allows a direct connection to a planned paved path to the hospital for quick physician connection to hospital rotations.

Designed for the ophthalmology practice as the primary tenant, the building design allowed for a 2nd floor lease space larger than the ground floor. Exploiting the differentiation in floor areas, the second story floats above and reaches out beyond the first floor to create protected, covered, outdoor areas for bicycle parking and outdoor employee break areas.

Second floor deck areas provide outdoor space for the future upper floor inhabitants, providing a connection to the outdoors with views of the Cascade Mountains in the distance.

The plan layout for the ophthalmology practice was developed by engaging with the physicians and staff in design sessions to optimize patient flows and caregiver efficiencies. The centralized pre-exam areas flanked by wings of exam rooms allowed caregivers the fewest steps between patient rooms and tech spaces. Employee areas are discreetly tucked away and out of view from patient spaces emphasizing the focus on the patient experience.

  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic

Mount Bachelor Sports Education Foundation (MBSEF), In Progress - Bend, Oregon

The new MBSEF youth training center for snow sports and cycling programs is progressing from concept design to reality. This facility will support Mount Bachelor Sports Education Foundation’s education and sports training programs providing a basecamp for student athletes and coaches.

The new facility houses training areas for athletes participating in MBSEF’s alpine, free ride and Nordic ski programs engaged in year around conditioning and skill development. A low gabled-roofed building provides the day to day functions of program administration and a taller volume space makes room for weight training and conditioning and allows the free ride athletes to develop soaring skills in a trampoline area that rises more than 20 feet in height.

  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic

Pacific Northwest Audiology at Shevlin Health and Wellness Center – Bend, Oregon

Bend Audiology’s 4,700 SF medical office building is a compact, well-organized clinic facility nestled within the Shevlin Health and Wellness campus. Accentuated by a low roofline, simple volumes and generous windows create an efficient use of space.

Simple bay-organized materials open the building to abundant day lighting and transparency within public areas, transitioning to limited openness for staff spaces, and finally, privacy and quiet for patient areas. The day lit main circulation area leads patients to the all-important sound booths located in the quietest area in the center of the building.

The transparent front corner of the building provides views to the retail area and leads patients to the main entry. A separate around-the-back employee entry organizes the staff area outside of the patient area to provide a back of house staff respite with a front of house patient centric experience.

  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic

Veterinary Referral Center of Central Oregon (VRCCO) – Bend, Oregon

This 6,700 SF interior tenant improvement houses a veterinary medical practice focused on surgery, internal medicine and oncology. VRCCO provides 24/7 emergency services in this innovative specialty animal care facility.

The veterinary partners desired a space welcoming to animals as well as pet owners and employed a patient-centric focus for their practice to achieve a modern medical clinic that delivers the best patient experience possible. Upon entering, animals and owners are greeted with a warm, clean and inviting reception complete with on tap local craft beer (for owners) and kombucha (for owners and pets alike!). Every detail of the pet/owner experience was considered including an earmarked euthanizing room with a private and separate grieving exit.

Clean and bright finishes adorn each space from the reception to exam rooms and the modern central treatment area for animal care and recovery. A new medical gas system was installed to support the special procedures and surgery functions. To fully complement the operations of the clinic, new X-ray and CT imaging suites were carefully fit in to the existing interior building space.

As with any facility demanding efficiency, safety and a positive patient experience, the VRCCO facility hits all the necessary requirements to ensure these talented veterinary partners will be successful in delivering the best animal care for the community in which they serve.

  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic
  • Pic

Mosaic Medical Redmond Clinic– Redmond, Oregon

BCA designed the Mosaic Medical Redmond Clinics’ 9,800 SF medical clinic in close partnership with the Mosaic group. Care providers, management & operations and a focused patient advisory group patiently and methodically considered every aspect of the practice from a patient-first perspective.

The groups’ organizational goals of whole-person care, cultural sensitivity, and patient-centered care among other stakeholder visions of optimal care provided inspiration and a sense of true importance to the design work. The design demanded consideration of many aspects of healthcare planning tenants, including guidance from PlaneTree Services as well as Mosaics’ own commitment to continuous improvement.

The goal-oriented planning process created a plan that separated the patient experience from the back-of-house administrative and operational workings of the clinic. The space provided clinic care and dental services to all regardless of life circumstances. The clinic space demanded privacy and calm to provide complex care services to the patients while allowing the efficiencies required for providers and staff to operate a busy, high volume clinic.

Our learned and continually improving clinic planning practices allowed the patient areas to be edge positioned and day lit. Core located support areas and group caregiver rooms allowed both patient privacy and caregiver separation for focused work and collaboration.